Hieronder leggen we u in stappen uit wat u allemaal moet doen om uw rijbewijs te verlengen met een rijbewijskeuring
A. Gezondheidsverklaring naar het CBR sturen
Voor de keuring stuurt u uw ingevulde Gezondheidsverklaring naar het CBR. Deze kunt u kopen bij de gemeente of online via het klantportaal van de CBR-website: mijncbr.nl. Hier kunt u inloggen met uw DigiD en middels iDeal betalen. Pas op voor andere fraudeleuze websites!
B. Wat verzameld- en neemt u mee naar de rijbewijskeuring?
Verwijsbrief CBR
Vanaf 1 maart 2019 bestaat de verwijsbrief van het CBR uit de zogenaamde ZD codes uit het reguliere keuringsverslag en eventuele aanvullende keuringsverslagen voor de arts. Uw unieke ZD code is nodig om de keuring af te ronden. Zonder deze code kunnen wij niet keuren.
Urine
Voor het urine onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn. U neemt deze mee in een urinecontainertje, die u kunt verkrijgen bij de apotheker of huisarts. Uw urine mag het liefst niet ouder zijn dan twee uur. Urine is niet nodig als u reeds bekend bent met diabetes mellitus (suikerziekte).
Medicatie overzicht
Actueel medicatieoverzicht van apotheek/huisarts, ook als u geen medicijnen gebruikt.
Contactlenzen en of bril
Indien u bij de test van uw gezichtsvermogen uw lenzen (indien u die draagt) niet wil uitdoen, kunt u het recept van de opticien, waarop de sterkte staat, meenemen of de verpakking van de lenzen.
Rijbewijs
Heeft u nog geen ander rijbewijs, dan mag u wel een ander, geldig, identiteitsbewijs overleggen.
Betaling
Gepast contant af te rekenen bij de keuringsarts.
- De arts vult het keuringsverslag en eventuele hulpformulieren voor u in.
- Aan de hand van de meegebrachte medicatielijst van de apotheek wordt ook eventuele medicatie geïnventariseerd.
- Tevens wordt gevraagd of u onder behandeling bent of onder behandeling bent geweest van een medisch specialist.
- Vervolgens wordt de geldigheid van uw rijbewijs gecontroleerd, of het is afgegeven voor een kortere periode dan normaal en of er codes op staan vermeld die een beperking inhouden.
Het verdere onderzoek omvat:
- Meten van de bloeddruk
- Onderzoek van urine op stoffen zoals eiwitten, glucose die kunnen wijzen op bepaalde ziektes
- Oogonderzoek: De arts zal uw ogen onderzoeken (zicht op 5 meter en gezichtsvelden). Hierbij mag u bril of lenzen dragen. Tip! Laat uw ogen voor de keuring (gratis) door een opticien controleren. Zo kunt u een eventuele herkeuring of verwijzing naar de oogarts voorkomen
- Lichamelijk onderzoek. Zoals het functioneren van de armen, vingers, handen, gewrichten, benen en wervelkolom.
- Beoordeling psychische toestand. We onderzoeken of er sprake is van geestelijke beperkingen of achteruitgang, aan de hand van OPS Score: oriëntatie, stoornissen en geheugenstoornissen, praktische vaardigheden, sociaal en persoonlijk functioneren.
Na de keuring vult onze keuringsarts de medische bevindingen in het digitale keuringsverslag voor u in. Via het zorgdomein verzendt de arts het keuringsverslag met de zorgdomeincode (ZD-code) rechtstreeks en digitaal naar het CBR. U mag deze resultaten altijd van te voren inzien voordat wij het opsturen. De keuringsarts mag geen uitspraak doen over uw medische geschiktheid. Dit is voorbehouden aan het CBR: het CBR beslist over uw rijgeschiktheid.
Voor meer uitleg zie de uitlegvideo van CBR
De uitslag wordt per brief en/of digitaal door het CBR aan u meegedeeld. Er zijn drie beslissingen mogelijk:
- Geschikt
U kunt het rijbewijs laten vernieuwen op het gemeentehuis. - Geschikt met beperkende bepalingen
U kunt het rijbewijs laten vernieuwen, maar hierop worden bepaalde voorwaarden opgenomen waaronder u een motorrijtuig mag besturen. Voorbeelden van deze beperkingen zijn: een verplichte bril (code 01), een verplichting tot automaat (code 15) of een kortere geldigheidsduur van het rijbewijs (één tot drie jaar na het 75e levensjaar en bij medische aandoeningen). - Ongeschikt
U krijgt geen Verklaring van geschiktheid en kunt uw rijbewijs niet laten vernieuwen. U kunt hiertegen in beroep gaan bij het CBR.
Het CBR geeft haar beslissing ook door aan de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) voor het Centraal Rijbewijzen- en Bromfietscertificatenregister.